• Stichting
  Alles over de Stichting "Boeken Steunen Mensen"
 • Beurzen
  Wij organiseren NL's grootste Boeken- en Platenbeurzen
 • Doelen
  Wij steunen particuliere ontwikkelingsprojecten
 • Inleveren
  U kunt bij ons tweedehands boeken, platen en CD's inleveren

GroenLinks Venlo reikt het Rode Lintje 2017 uit.

25-4-2017

GroenLinks Venlo reikte op 21 april het Rode Lintje uit. Dit is een onderscheiding voor mensen en organisaties die zich bijzonder inzetten voor onze gemeenschap. De drie genomineerden voor het Rode Lintje 2017 waren: Stichting Boeken Steunen Mensen, Buurtbemiddeling Venlo en Stichting Groen Licht.

Stichting Groen Licht, die zich inzet om mensen beter mee te laten doen in de maatschappij, met name door het faciliteren van taallessen, heeft gewonnen.

Groen Links Venlo: Juryrapport Rood Lintje 2017

Boeken Steunen Mensen

De eerste organisatie die door ons bezocht werd, was de Stichting Boeken Steunen Mensen. Hier ontmoetten wij voorzitter Wiel Alsters en coördinator Jan Vissers die ons gepaste trots vertellen over hun organisatie die voor 100% uit vrijwilligers bestaat. Jaarlijks organiseren ze een beurs van ingezamelde boeken en platen. In 3 dagen tijd wordt het gebouw van het Blariacumcollege plat gelopen door boeken- en platenliefhebbers, verzamelaars, koopjesjagers, en mensen die het gewoon leuk vinden om eens rond te snuffelen tussen al die boeken en platen en tja, dan gaat er natuurlijk altijd wel iets mee naar huis. Er zijn zelfs mensen van die van ver komen en dat weekend een hotel boeken, om erbij te zijn en te hopen dat ene speciale boek te vinden. Tijdens deze 3 dagen zijn er ongeveer 200 vrijwilligers actief!

Met de opbrengst worden projecten voor kansarme jongeren in het buitenland gefinancierd. In 30 jaar tijd hebben zij in totaal al meer dan 1,2 miljoen euro opgehaald, (Ik herhaal). Een ongelooflijke prestatie. De beurs van vorig jaar heeft € 66.000,- opgebracht en dat is besteed aan drie projecten in ontwikkelingslanden. Daarnaast zijn nog enkele kleinere projecten, ook in eigen land, gefinancierd.

Het bestuur wordt gevormd door 2 vertegenwoordigers van de Rotary, 2 van de Vincentiusvereniging en 2 van de coördinerende vrijwilligers en een neutrale en zeer betrouwbare penningmeester. Dit bestuur zoekt ook de projecten uit waar het geld naar toe gaat. De insteek hierbij is: geef de kansarme jongeren geen vis maar een hengel en leer ze vissen.

Projecten die geld hebben ontvangen moeten terug rapporteren hoe het geld besteed is. Er mag niks aan de strijkstok blijven hangen en het moet ook geen bodemloze put zijn. Het bestuur ziet daar op toe. Soms worden er door Boeken Steunen Mensen ook boeken geschonken, bijvoorbeeld aan het huis van de wijk en het zelfregiecentrum.

Het hele jaar door zijn 2 ochtenden in de week ongeveer 30 vrijwilligers bezig met het uitsorteren van de ingezamelde boeken en platen op verkoopbaarheid, en wat verkoopbaar is wordt weer gesorteerd in ongeveer 70 categorieën. Allemaal vrijwilligers met een “fiemel” voor boeken en platen. En willen deze mensen zelf een boek of plaat hebben dan kunnen ze die kopen.

Een gedeelte van het oude kloostergebouw in Steyl is veranderd in een waar pakhuis van oude boeken. Ik heb in mijn leven nog nergens zulke stapels, bananendozen en pallets boeken en platen gezien. Impulsief kwam het idee bij me op een bouwhelm op te zetten, daar tussen de pallets.

Boeken die niet verkocht of uitgeselecteerd worden gaan weg als oud papier. Dat levert jaarlijks ook nog eens +/- € 12.000,- op. Vermeldenswaardig is ook dat het gebruik van het Blariacum, vrachtauto’s, containers, opslagruimte, palletwagens, en zelfs de bananendozen .... allemaal gratis verkregen is of gesponsord wordt. Alles om het financiële resultaat zo positief mogelijk te laten zijn.

Op ons kwam de organisatie en alle werkzaamheden over als een perfect geoliede machine. De continuïteit is goed, bijna alles wordt gesponsord en betreft vrijwilligerswerk. Er zijn nul betaalde krachten. Al vele jaren zamelt de stichting Boeken Steunen Mensen geld in en ondersteunt hiermee projecten voor kansarme jongeren. Een prachtig initiatief. Daarom nomineert GroenLinks Boeken Steunen Mensen voor het Rode Lintje 2017.

NieuwsStichting "Boeken Steunen Mensen"
Postbus 7844
5995 ZG Kessel

Email:  boekenbeursvenlo@gmail.com
Telefonische bereikbaarheid: 077-473 80 60

RSIN: 8025.72.376

© Copyright 2018 by Stichting "Boeken Steunen Mensen" | Powered by CLIM.nl